IPhone 3.0 - τα καινούργια χαρακτηριστικά

H αναμενόμενη παρουσίαση του Iphone 3.0 ήταν και δεν ήταν συνγκλονιστική. Για να εξηγούμαι: πολλά από τα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν, υπήρχαν ήδη αλλά έπρεπε να είσαι Power user για να τα έχεις και μετά από ένα σοβαρό jailbreak. Επομένως η αίσθηση μου είναι ότι η έκδοση 3.0 είναι ένα καταναγκαστικό έργο υιοθέτησης χαραρακτηριστικών που υπήρχαν ήδη αλλά όχι επίσημα από την Apple. Τι το καινούργιο έχουμε λοιπον:
- υπ0στήριξη MMS [όχι βίντεο, μονο sms-εικόνες-επαφες-μουσικα κομμάτια] - υποστήριξη σε γενικευμένο copy-paste που είναι πολύ βολικό... - διαμοιρασμός αρχείων ανάμεσα σε iphones, αν και σε πρώτη φάση Δεν υποστηρίζεται η αντιγραφή μουσικών κομματιών. - θα υπάρξει υποστήριξη VOIP, τηλεφωνίας μέσω internet στυλ skype - πολύπλευρη αναζήτηση μέσα στο iphone για ότι αρχείο θέλουμε. -καλύτερη υποστήριξη σε GPS , με τις εφαρμογές πλέον να μπορούν να δίνουν καλύτερες πληροφορίες για να βρείτε το δρόμο [turn by turn directions] - θα μπορείτε πλέον να παίζετε multiplayer παιχνίδια, που προβλέπω να γίνεται χαμόοοοος με αυτό αλλά και P2P διαμοιρασμός που οι πιτσιρικάδες θα το σκίσουν το copy των ... αρχέιων. - η διασύνδεση των iphone θα γίνεται και με bluetooth και με wifi. -Θα υπάρχει landscape πληκτρολόγιο σε όλες τις μεγάλες εφαρμογές, κάτι πολύ βολικό. - θα μπορεις να ανακατέυεις τα τραγούδια στην playlist απλά κουνώντας το iphone. -Οι κατασκευαστές των εφαρμογών θα είναι πλέον σε θέση να χρεώνουν και για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων, πράγμα αδύνατο ως τώρα. -Ομορφη είναι και η δυνατότητα δημιουργίας playlist με συγκεκριμένη αναζήτηση π.χ. flowers, dance -Ευρύτερη χρήση του Google Maps μέσα σε εφαρμογές. -Προώθηση SMS πλέον είναι εφικτή. -Θα μπορείς να στέλνεις πολλαπλές φωτό μέσα σε ένα email.
H επίσημη κυκλοφορία του αναμένεται σύντομα. ΣΧΟΛΙΑ: -->Βλέπω να γίνεται η αρχή για ένα τεράστιο ξεσάλωμα αντιγραφης και υπεύθυνο γι αυτό, καλή του ώρα είναι το ibluetooth που πίεσε την apple σε ευαίσθητο σημείο. -->Παρατηρώ μια τάση Microsoft: δίνει πράγματα που θα έπρεπε να έχει από την αρχή, και όταν τα δίνει, "κλείνει" ότι την πονάει. -->Νοιωθω ότι παρακολουθούν τις εξελιξεις στο jailbreak και προσπαθούν να είναι κοντά για να ελέγχουν τις εξελίξεις όσο περισσότερο μπορούν για να μην χάσουν την μπάλα και ο κόσμος φύγει τελείως από το apple store, αν και με το cydia store να τρέχει ήδη, έχουμε γερό ανταγωνισμό, κάτι στο οποίο δεν είναι συνηθισμένη η Apple και θα τσινίσει. -->Με εφαρμογές τύπου MewSeek Pro τα έσοδα στο apple store είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν. -->Είμαι σίγουρος ότι το καινούργιο iphone με μεγαλύτερη ανάλυση είναι στα σκαριά και οτι το καινούργιο mobile hit είναι προ των πυλών. -->Με την δυνατότητα της ανεύρεσης οποιου iphone είναι στο δωμάτιο, θα έχουμε 3 τινά: 1. παιχνίδια muliplayer [ακομα και διασκευές υπαρχόντων παιχνιδιών] και 2. εφαρμογές τύπου "γειά σου κούκλα είμαι ο ανδρεας, έχεις ωραία μάτια" 3. p2p στυλ emule που θα γίνει ανάρπαστο σε χρόνο μηδέν όταν μεταφερθεί στο iphone.